Svibanj u znaku inozemnih gostovanja

„Carevo novo ruho“ riječkih i mariborskih lutkara, koprodukcijska predstava nastala u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u svibnju će gostovati na dva inozemna festivala, i to u aktualnim prijestolnicama kulture – Novom Sadu u Srbiji i Kaunasu u Litvi. Višestruko nagrađivana predstava „Flekavac“ gostovat će pak na 24. međunarodnom lutkarskom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu u Srbiji.

„Carevo novo ruho“ adaptacija je svjetski poznate bajke Hansa Christiana Andersena, a predstavu je zajedno sa slovenskim i hrvatskim suradnicima postavio redatelj Zoran Petrovič. Priča koja nastoji djecu zabaviti ujedno im nudi i razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju, kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život, što i određuje suvremeni svijet. Ovaj istovremeni teatar predmeta i objekata te novih tehnologija i videa izvode Tilen Kožamelj iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka te Martin Mlakar iz Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija. Upravo za ovu predstavu Tilen Kožamelj je na 54. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF-u dobio nagradu za uvjerljivu i energičnu glumačku i animacijsku izvedbu.

Premijera iste predstave u Rijeci je održana 17. listopada 2020., kao dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a ovoga svibnja gostovat će u dvije aktualne prijestolnice kulture. Točnije, u nedjelju 8. svibnja 2022. predstava će gostovati na festivalu Novosadske pozorišne igre u Novom Sadu (Srbija), a u nedjelju 22. svibnja 2022. na festivalu Kaunas Puppet 22 u Kaunasu (Litva). Oba festivala su međunarodna.

Prisjetimo se, i sam Maribor (Slovenija) nosio je titulu Europske prijestolnice kulture 2012. godine pa je suradnja Gradskog kazališta lutaka Rijeka sa svim navedenim gradovima – prijestolnicama kulture iz tri različite države zaista višestruko zanimljiva i značajna.

Poznati „Flekavac“ autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carole Gatica, koji je uz brojne nagrade 2020. godine osvojio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u kategoriji dječjih i lutkarskih predstava, publici u Kragujevcu na 24. međunarodnom lutkarskom festivalu „Zlatna iskra“ predstavit će se u petak 20. svibnja 2022.

Ova topla i duhovita priča o jednom neurednom dječaku, Flekavcu, koji dane provodi radeći nestašluke, o njegovoj mami u kojoj će se prepoznati mnoge mame, neobičnim prijateljstvima i zanimljivim likovima poput neozbiljnog odraslog prijatelja Letećeg Milivoja, prijateljice štreberice i duhovitih braće blizanaca, progovara o aktualnim temama odrastanja danas, odnosa roditelja i djece, odgoju, no isto tako i o prostorima dječje slobode i kreativnosti.

Uigrani ansambl predstave čine David Petrović, Petra Šarac, Andrea Špindel, Zlatko Vicić, Damir Orlić i Alex Đaković.

Svibanj je uvijek bio mjesec raznih domaćih i inozemnih festivala, susreta i gostovanja, što nažalost posljednje dvije godine nije bio slučaj obzirom na svima poznatu krizu uzrokovanu koronavirusom. Stoga, posebno vesele ove prilike da se uspješnice riječkih lutkara predstave europskoj maloj i velikoj publici.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content