Za SVJETSKI DAN LUTKARSTVA21. ožujka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka poklanja građanima i građankama, malima i velikima, predstavu “Izgubljena priča – Ivica i Marica” redatelja Serđa Dlačića, s početkom u 18 sati.

Omiljena priča braće Grimm “Ivica i Marica”, svjetski klasik dječje književnosti, osuvremenjen je u dramatizaciji Vedrane Balen Spinčić, s lutkama Luči Vidanović te pod redateljskim čarobnim štapićem Serđa Dlačića. Ivicu i Maricu oživljavaju glumci Karin Fröhlich i David Petrović.

Prije početka predstava glumac-lutkar Anđelko Somborski pročitat će hrvatsku poruku povodom Svjetskog dana lutkarstva. Autor međunarodne poruke je Joan Baixas, veliki katalonski multidisciplinarni umjetnik, slikar i lutkar, dok je hrvatsku poruku napisao splitski novinar, pisac i nagrađivani autor dramskih tekstova za djecu Jasen Boko.

Svjetski dan lutkarstva prvi je put u povijesti obilježen 2003. godine, a središnja svjetska proslava održana je u New Delhiju. Upravni odbor Hrvatskog centra UNIMA odlučio je da se svake godine u jednom od hrvatskih gradova održi centralna proslava pa će tako, nakon Zadra, Vinkovaca, Šibenika, Osijeka, Vukovara, Rijeke i Virovitice, ove godine domaćin biti Split.

Zanimljivo je napomenuti da je UNIMA (Međunarodna organizacija lutkara) najstarija međunarodna kazališna organizacija koja ove godine obilježava svoju 80. obljetnicu, dok Hrvatski centar UNIMA obilježava 20 godina postojanja.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content