U atriju našega kazališta postavljena komunikacijska ploča za djecu s jezično-govornim teškoćama

Postavljanje komunikacijske ploče za djecu s komunikacijskim i jezično-govornim teškoćama u atriju Gradskog kazališta lutaka Rijeka, u ponedjeljak, 22. siječnja 2024. godine, predstavlja značajan korak prema inkluzivnom programu rane intervencije za djecu iz spektra autizma. Ova inicijativa, financirana od strane Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke, provodi se u suradnji s Udrugom za skrb autističnih osoba Rijeka, Centrom za autizam Rijeka te Gradskim kazalištem lutaka.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka ističe svoju predanost socijalnoj osjetljivosti, postajući prva kulturno-umjetnička ustanova u Rijeci koja prepoznaje važnost ovog programa. Time jasno pokazuje svoju posvećenost povezivanju s zajednicom. Ova komunikacijska ploča, uz prateću društvenu priču dostupnu putem QR koda, nije samo sredstvo olakšavanja komunikacije za djecu s teškoćama u razvoju, već i koristan alat za sve posjetitelje, podsjećajući ih na pravila ponašanja u kulturnim ustanovama.

Projekt, osim što pruža individualni edukacijsko-rehabilitacijski rad s djecom iz spektra autizma i njihovim obiteljima, postavlja si za cilj i društvenu inkluziju te podršku ranjivim skupinama. Kroz implementaciju komunikacijskih alata u javne prostore, poput kazališta, te organizaciju zajedničkih aktivnosti djece tipičnog razvoja i djece iz spektra autizma, potiče se inkluzija i podizanje razine komunikacijskih i svakodnevnih vještina djece.

Demonstracija korištenja komunikacijske ploče od strane učenika Karla i Leona, uz podršku edukacijskih stručnjaka i suradnika, naglašava praktičnu primjenu ovog alata. Osim što pomaže djeci s autizmom, ploča služi i kao podsjetnik za ostale posjetitelje o pravilima ponašanja u kazalištu. Ova inicijativa predstavlja korak prema stvaranju inkluzivnog okruženja, potičući razumijevanje i podršku raznolikosti u lokalnoj zajednici.

Tihana Grotić, edukacijski rehabilitator, i Smiljana Frlan, profesorica likovne umjetnosti, zaposlene u Centru za autizam, pokazale su uz pomoć Karla i Leona kako se ploča koristi, u prvom redu kako se pristojno ponaša u kazalištu. Ploča bi mogla poslužiti i za one malo starije posjetitelje kazališta, jer govori o tome da prije početka predstave treba isključiti mobitel, sjesti na svoje mjesto, ne pričati i po mogućnosti ne jesti za vrijeme predstave.

Nevia Krupljanin, predstavnica Udruge, napomenula je da, pored individualnog edukacijsko-rehabilitacijskog rada s djecom iz spektra autizma i njihovim obiteljima, glavni cilj projekta je društvena inkluzija te podrška ranjivim skupinama putem implementacije komunikacijskih alata u javne prostore i zajedničkih aktivnosti djece tipičnog razvoja i djece iz spektra autizma. Pedagoginja Ivanka Raukar Pejić objasnila je da je rano uključivanje obitelji i djece u program rane intervencije ključno za stjecanje adekvatnih znanja i vještina koje će omogućiti djetetu suradnju s vršnjacima i uključivanje u redovne vrtićke skupine, pripremajući ih za inkluziju u školske programe.

Nakon završenog predstavljanja ploče, održana je lutkarska predstava za djecu pod nazivom “Koka Kokone”, na koju su se odazvala brojna djeca s roditeljima, dodatno doprinoseći atmosferi zajedništva i inkluzije.

 

Nevia Krupljanin, u ime Centra za autizam Rijeka i Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content