Prekrasna češka bajka “Smoliček” u režiji Vladimíra Zajíca, doživjet će svoju svečanu premijeru u četvrtak, 9. veljače 2012. u 18 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Priču će oživjeti glumci-lutkari/glumice/lutkarice Zlatko Vicić, Almira Štifanić, Karin Frohlich, Božena Delaš, David Petrović i Alex Đaković. Autorica idejnog rješenja lutaka i scenografije je Marcela Jeřabek, skladatelj glazbe Igor Karlić, a oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić.

Redatelj o predstavi:

Svatko se od nas s ljubavlju prisjeća djetinjstva, kada je šćućuren u naručju bake, djeda, mame, tate, tete… bez daha slušao bajke koje su pričali. Lagodno naručje bilo je utočište u kojem se ništa nije moglo dogoditi junacima bajke, ali ni nama, koji smo za njih strahovali, zajedno s njima se borili, pobjeđivali, ljubili. I tako, preko poruka tih bajki u nama su nastajali pojmovi dobra i zla, izdaje i časti, snošljivosti i ljubavi. Preko bajki, kolikogod one svoje junake stavljale na okrutna iskušenja, u našoj se nutrini primilo i proklijalo sjeme arhetipa morala, koje nam je sve više i više potrebno.

Bajku o Smoličeku u našoj predstavi pripovijedaju pećari. Kao predložak za zgodu o Smoličeku poslužio je keltski mit o bogu lovaca Cernunnosu, koji je na glavi imao rogove i spašavao zalutale. U našoj bajci Jelen – Gospodar šume prihvaća siročića Smoličeka i odgaja ga tako da poštuje prirodu i sve što je živo. Smoliček uči raspoznavati biljke i koristiti ih u liječenju bolesti, a istovremeno čezne za pustolovinama, premda dobro zna da mora paziti da ga Jezinke ne bi ulovile. Kao i svako drugo dijete, i on pod svaku cijenu želi doznati kakvog je okusa ono što roditelji zabranjuju. Često ne posluša savjete Jelena i tako dolazi u situaciju da ga mora zvati u pomoć. Kako Smoliček raste i postaje mladi muškarac, rastu i spletke Jezinki. Jednoga dana u šumi sretne djevojku Ljubicu i njih dvoje se zaljubljuju. To iskoriste Jezinke i pripreme zamku. Ako ljubav Smoličeka i Ljubice ne izdrži test međusobnog povjerenja… Ipak, kao u svakoj bajci, dobro odnosi pobjedu nad zlom.”

Vaš Vladimír Zajíc


Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content