Gradsko kazalište lutaka Rijeka još je jednom potvrdilo svoju kvalitetu i dugogodišnji status u vrhu hrvatskog lutkarstva. Na 24. SLUK-u, Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske s predstavom Vladimira Nazora „Veli Jože“ u režiji Renea Medvešeka, GKL Rijeka ovjenčano je s čak devet strukovnih nagrada. Stručni žiri kojeg su činili Jelena Kovačić, Zlatko Krilić i Srećko Šestan, oduševljeni predstavom, jednoglasno su donijeli odluke i riječkom „Velom Joži“ dodijelili nagrade u sljedećim kategorijama:
– za najbolju predstavu u cjelini
– za najbolju režiji Reneu Medvešeku
– za najbolju kreaciju lutaka i maski Mileni Matijević Medvešek i koautorici Luči Vidanović
– za najbolju scenografiju Reneu Medvešeku i Mileni Matijević Medvešek
– za najbolju animaciju Boženi Delaš za ulogu providura Barbabiance
– za najbolju animaciju Zlatku Viciću za ulogu Velog Jože
– za najbolju glazbu Matiji Antoliću
– za najbolji dizajn rasvjete Deniju Šesniću
– za najbolju likovnost predstave nagradu „Branko Stojaković“
Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU dodijelio je GKL Rijeka i predstavi „Veli Jože“ Povelju za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni, a Organizacijski odbor 24. SLUK-a kojeg čine Dubravko Jelačić Bužimski, Zdenka Mišura, Iris Pavić – Tumpa, Zrinka Kolak – Fabijan, Zoran Mužić i Jasminka Mesarić, dodijelili su Almiri Štifanić priznanje za dugogodišnji doprinos hrvatskom lutkarstvu.
SLUK je najvažniji hrvatski lutkarski festival i održava se svake dvije godine te okuplja najbolje predstave svih profesionalnih lutkarskih kazališta. Ove se godine održao od 2. do 5. svibnja u Osijeku, a za prestižne nagrade konkurirali su Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Kazališna družina Pinklec Čakovec, Kazalište lutaka Zadar, Zagrebačko kazalište lutaka, Lutkarsko kazalište Stribor Zagreb, Gradsko kazalište lutaka Split, Dječje kazalište Dubrava u koprodukciji s kazalištem Glej iz Ljubljane te Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Uz već osvojene nagrade na PIF-u i Malom Maruliću, „Veli Jože“ se u Rijeku vraća kao najnagrađivanija predstava u povijesti GKL Rijeka sa sveukupno 16 nagrada.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content