Zamrznute pjesme Gradskog kazališta lutaka Rijeka trijumfirale na 21. Susretu HC ASSITEJ

Zamrznute pjesme, autorice i redateljice Tamare Kučinović, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, osvojile su četiri vrijedne nagrade na 21. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ, i to za najbolju predstavu u cjelini, najbolju scenografiju i lutke te najbolje oblikovanje svjetla, a nagrada za glumačko ostvarenje dodijeljena je ansamblu predstave. Susret je održan u Čakovcu od 15. do 19. listopada, a za nagrade je konkuriralo deset predstava.

Kao prosudbena komisija 21. Susreta, Bruno Margetić, Katica Šubarić i Leo Vukelić težili su poticanju izvrsnosti i prepoznavanju izvanrednih dostignuća koja odišu vrhunskom tehničkom kvalitetom i/ili umjetničkim senzibilitetom sutrašnjice. U konačnici, komisija je nagradila i umjetnička ostvarenja današnjice pa su stoga nagrade grupirali u dvije skupine: Nagrade današnjice i Nagrade sutrašnjice.

U kategoriji Nagrade sutrašnjice, Zamrznute pjesme osvojile su Nagradu za najbolju predstavu u cjelini uz objašnjenje: „Fantastična, kompaktna, zatvorena cjelina, suptilne dramaturgije, nenametljive, ali snažne režije. Promišljena, tehnički besprijekorna, estetski ujednačena i dovršena predstava koja nas je s lakoćom uvukla u svoju toplu priču i zamrznuti svijet. Nevjerojatna zaokruženost i dosljednost predstave, nošeni zapanjujućom igrom ansambla lansirali su ovu predstavu na sam vrh 21. susreta HC ASSITEJ.“

U istoj je kategoriji ansambl Zamrznutih pjesmama (Tilen Kožamelj, Petra Šarac, Andrea Špindel, David Petrović i Damir Orlić) osvojio i Nagradu za glumačko ostvarenje, uz objašnjenje: „Razina uvježbanosti i predanosti ovog ansambla ostavila je poseban utisak na prosudbeno povjerenstvo. Dostignuta razina kvalitete ostavila nas je zatečenima: ansambl je redefinirao pojam tehničke dovršenosti i spremljenosti grupe te podigao ideju o mogućem za jednu stepenicu više.“

U jednako važnoj kategoriji Nagrade današnjice, za Zamrznute pjesme, Deni Šesnić osvojio je Nagradu za scensko svjetlo, a Aleni Pavlović pripala je Nagrada za scenografiju i lutke.

Autorski tim, uz sve navedene, čine i Ivana Đula i Luka Vrbanić kao skladatelji te Nikša Eldan kao dramaturški suradnik i asistent redateljice, dok je uz Alenu PAvlović lutkarska tehnologinja Luči Vidanović.

Dirljivu predstavu inspiriranu pričama „Zamrznute pjesme“ Stjepana Grigorjeviča Pisahova, ruskog pisca i umjetnika, može se pogledati 3. studenoga u 11 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, u sklopu 23. revije lutkarskih kazališta.

Novosti

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content