Zlatko Vicić dobitnik Godišnje nagrade Grada Rijeke

Zlatko Vicić, glumac-lutkar Gradskog kazališta lutaka Rijeka, dobitnik je Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2018. godini za impresivnu interpretaciju ovčice Wande u predstavi Wanda LaVanda Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koje je i predlagatelj Nagrade.

Godišnja nagrada Grada Rijeke dodjeljuje se za doprinos i postignuća koja su od osobitog značaja za Grad Rijeku, a koja su ostvarena u posljednje dvije godine. Zlatko Vicić višestruko je nagrađivani glumac-lutkar Gradskog kazališta lutaka Rijeka, ustanove u kulturi Grada Rijeke u kojem umjetnički djeluje već punih 25 godina te je niz godina nositelj repertoara Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koje je i njegovom zaslugom steklo zavidnu poziciju u hrvatskom lutkarstvu, ali i van granica naše zemlje. Većina predstava premijerno izvedenih tijekom posljednje dvije godine nose i Zlatkovo ime u glumačkoj podjeli. Patuljak Učo u Snjeguljici, Konj i Lopov u Pipi Dugoj Čarapi, Ebenezer Scrooge u Dickensovoj Božićnoj priči ili Velika Baba u Divmalom gradu neki su od likova koje je Zlatko kroz posljednje dvije sezone stvorio i utjelovio na riječkoj lutkarskoj sceni. No, kao kruna njegovog rada u posljednje dvije godine izdvaja se lik ovčice Wande u predstavi autorice Jelene Tondini Wanda LaVanda i redateljice Morane Dolenc te produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Naslovni lik kojeg interpretira i animira, ovčica Wanda, nepretenciozan je lik s kojim se može poistovjetiti svako dijete, ali i svaki odrastao čovjek u gledalištu. Zlatko je ovčicu utjelovio svojim markantnim baritonom, kroz čiju istančanu interpretaciju i pjevanje suosjećamo i proživljavamo sve tegobe no isto tako i radosti jedne potpuno drugačije životinje – ovčice Wande LaVande, dobronamjerne, susretljive, plemenite, otvorene za sve raznolikosti svijeta, kojoj je prihvaćanje drugačijih prirodna stvar. I to je iznimno bitna poruka koju djeci odašiljamo. Zanimljivo je da je lik Wande zaista poput glumca koji ju je utjelovio – nepristran, otvoren i zaigran. Njegov neposredan pristup svakom djetetu u publici ono je što GKL Rijeka u svom umjetničkom i edukativnom programu njeguje i čemu stremi i bez čega ne bi bilo onakvo kakvo je danas.

Ljepotu i dovitljivost glumačke igre, emotivnu posvećenost liku kao i vještinu lutkarske animacije nije primijetila samo publika već i struka. Naime, za ulogu Wande LaVande Zlatko Vicić u 2017. godini nagrađen je na dva festivala – 50. PIF-u, međunarodnom lutkarskom festivalu koji se u rujnu održao u Zagrebu te na 20. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej održanom u Čakovcu u listopadu 2017., i to na prvom za lutkarsku animaciju, a na drugom za glumačko ostvarenje.

Lutkarstvo je u hrvatskom umjetničkom i kulturnom miljeu često nezasluženo marginalizirana umjetnička kategorija i nije medijski eksponirana kao neke druge stoga su i lutkarski umjetnici nerijetko takvi, samozatajno i požrtvovano rade svoj umjetnički posao kojim oplemenjuju djetinjstvo mališana i daju svoj doprinos pri stvaranju boljeg društva u kojem živimo. Takav je i glumac-lutkar Zlatko Vicić, iskonski umjetnik koji sebe nikad ne stavlja ispred kolektiva i kojemu je publika uvijek na prvom mjestu.

Odluka o dodjeli Nagrade donesena je na 9. sjednici Gradskog vijeće Grada Rijeke na temelju članka 46.  Statuta Grada Rijeke i članka 10. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Rijeke.

Podijeli na socijalnim mrežama
Skip to content